23 марта, 2012

Статья в газете "Проскурівський телеграф".

Хмельничанка робить іграшки з особливою енергетикою

    Вівця-янгол, веселі жирафки та звірятка-подушки... Все це й багато іншого є в колекції дорослих іграшок хмельничанки Руслани Коцай.

   
    Хто з нас не мріяв у дитинстві притиснути до грудей плюшевого ведмедика, повідати йому свої таємниці? Для багатьох дорослих улюблена іграшка дитинства стала талісманом, особливо, якщо вона була зроблена своїми руками. Для 27-річної Руслани виготовлення м'якої іграшки перетворилося на заповітне хобі, захоплення, цікаве дозвілля. Вона називає свої роботи іграшками для дорослих або деталями декору й інтер’єру, і в кожну з них вкладає частинку своєї душі. Герої її робіт – це потішні кумедні звірятка: вівці, бички, гризуни, жирафи та ведмедики. Жодних Шреків та Губок Бобів у колекції Руслани не знайдеш, адже вона не любить сучасні мультфільми. Їй більше до душі радянські мультиплікаційні герої з наївними обличчями та добрими очима. Хоча реальних прототипів майстриня також не робить. Кожна робота – це авторське надбання, своє бачення й осмислення. Вона може лише запозичити якусь деталь, яка й наштовхує її на створення досконалого гармонійного образу.


Безмежна фантазія – запорука успіху

   «Іграшки можна пошити з будь-якого матеріалу, на який зважиться ваша фантазія і який є у вас в наявності, - ділиться секретами Руслана. - Для цього можна використовувати непотрібні речі, будь-які клаптики трикотажу, ситцю, байки, шматочки хутра, драпу, замші, шкіри, фетру. Для оформлення чудово підійдуть намистини, бісер, гудзики, різнокольорові нитки, стрічки, тасьма, бантики. Всі шви потрібно робити охайними й рівними. Зазвичай, я шию іграшку на машинці, але дрібні деталі пришиваю вручну». Коли іграшка готова, майстриня дає їй ім'я, й вона отримує своє власне «Я», свій характер. Навіть, якщо Руслана і робить якусь роботу вдруге, однаковими іграшки не будуть ніколи. Адже вона для кожного свого «дітища» індивідуально моделює одяг, підбирає аксесуари. Навіть вираз мордочок у всіх звіряток виходить різним. За словами дівчини, все залежить від настрою, з яким берешся до роботи: меланхолічного, веселого, замріяного… Іграшка ніби переймає всі емоції. Саме тому сідати за роботу засмученою майстриня собі ніколи не дозволяє. Що ж до натхнення, то вона його черпає скрізь: від дитячих книжок до власних сновидінь, які одразу ж береться втілювати в життя.


З голкою по життю

   Руслана відкрила для себе світ іграшок ще під час навчання в школі. Саме тоді дівчинка пошила своїх перших зайчика та котика. Іграшок у неї було вдосталь, але її змалечку цікавила творчість. Вона постійно відвідувала якісь гуртки: плетіння, макраме, моделювання… Одного разу навіть розфарбувала стіни в квартирі фарбами. Батьки всіляко «підігрівали» потяг доньки до творчості. Батько навіть навчив доньку шити на швейній машинці «Чайка», на якій вона, до речі, й досі творить свої шедеври. Бабуся ж познайомила онуку зі світом вишивки. Все це стало Руслані у нагоді сьогодні. Не зважаючи на те, що дівчина здобула освіту дизайнера інтер’єру та меблів, своє життя вона пов’язує лише зі створенням іграшок. «Речі, зроблені своїми руками, завжди мають особливу цінність та енергетику, - каже майстриня. - Таке несерйозне, на перший погляд, заняття, як шиття м'якої іграшки, насправді має безліч плюсів: у вашій оселі зменшиться кількість старих речей і непотрібних клаптиків. До того ж, старанно виконана м'яка іграшка може стати чудовим подарунком. Головне правильно обрати того, кого він справді порадує. Адже подібні презенти зберігають тепло рук майстра, який їх виготовив. А якщо знайти незайняту нішу на ринку сувенірів, виготовлення м'яких ляльок може навіть стати сімейним бізнесом».


ЦІКАВО ЗНАТИ

   У наш час майстри, які шиють іграшки, відзначають позитивний вплив, який має процес виготовлення на психіку людини. Це своєрідна психотерапія, яка бере свої витоки з глибокої давнині й допомагає зняти певні психологічні травми. Наприклад, помічено, що діти-сироти, які пройшли майстер-класи з виготовлення іграшки, стають набагато врівноваженішими. Так само жінки, які в період вагітності проходять майстер-клас, формують для своєї дитини щастя, здоров’я та успіх.

Світлана ЯСЬКОВА
Фото Євгеній ДОРОФЄЄВ